Foul-Ida och Spritbaren

Marcuseev blev ohyggligt väckt av telefonen denna morgon, det var Foul-Ida som ringde och frågade hur de hade tagit sig hem från festen igår kväll. Gårdagskvällen hade Marcuseev spenderat hemma till en början, funderandes över vem eller vilka som kunde ha motiv nog att kidnappa en sekreterare på universitetet. Det visade sig att det fanns en rad människor som kunde ha motiv nog, det gällde alltså att forska djupare i personerna för att se vilka som kunde skrotas ur de misstänktas hög. Sin vana trogen drack Marcuseev alltid Whiskey medan han arbetade och det rådde inget undantag denna gång. Han hade lagom börjat begränsa sig till tre olika konstellationer som kunde vara misstänkta, de övriga fanns antingen inte kvar på universitet eller i livet. Två personer satt dessutom redan på ålderdomshem, Marcuseev suckade över att universitetets arkiv inte var bättre uppdaterat än så. Han skulle precis sätta sig och hårdgranska en grupp forna ekonomstudenter lite extra när telefonen ringde.


Det var Foul-Ida som ringde och frågade om han inte ville komma på fest i hennes korridor. Fester tackar man inte nej till, tänkte Marcuseev och slängde på sig lite parfym, skickade ner ett par pilsner i en påse och skuttade på cykeln i riktning mot Idas hus. Hos Ida var det fullt av lärarstudenter, något som Marcuseev gillade då dessa var de i särklass trevligaste att festa med av alla studenter. Foul-Ida själv var i sitt esse och skuttade runt i korridoren, full och glad som hon allt som oftast var nuförtiden. Hon tyckte att det var dags att dricka busgroggar och gick för att hämta en dunk hemkört som hon och Marcuseev satte sig och började dricka av. Det är här efter som minnena och historierna om kvällens fortgång går isär en smula, för Marcuseev och Foul-Ida är kvällen ett enda dunkel här efter.


Efter att de hade fått i sig en duglig mängd sprit och en mindre mängd groggvirke vinglade de tillsammans ner till HG, där de ägde spritbaren och satt och "shottade" hela kvällen. HG stängde klockan 03.00 varpå de två aningen överförfriskade vännerna vinglade hemåt mot deras kompis Bosse där det skulle hållas en liten efterkartong för den närmaste kretsen. Diskretion och smidighet har dock aldrig varit Idas styrka när balanssinnet är eftersatt, vilket ledde till att samtliga 250 besökare på HG fann sig inbjudna på efterfesten som troligtvis kommer få rykte som den bästa någonsin. Någon gång runt 07.00 hade festen slutat och både Marcuseev och Foul-Ida hade setts gåendes, med kraftig slagsida, hemåt. Ingen av dem hade morgonen efter minsta lilla minne av hur de hade hamnat hemma i sin respektive säng, det enda de kände sig säkra på var att de måste ha ramlat någonstans, för de hade båda ådragit sig kraftiga blåmärken över hela kroppen. De enades om att det bästa sättet att bota baksmällan var en promenad i rydsskogen och bestämde sig för att träffas utanför Ryds centrum 25 minuter senare.


Foul-Ida hade mycket kontakter runt om på campus efter sina år som festande student. Det gjorde att hon kunde bidra med mycket intressant skvaller om båda det och andra som hände på universitetet. Enligt henne gick det mycket rykten om att det var i Ekonomkretsarna man skulle söka efter gärningsmännen. De flesta ryktena pekade åt ekonomhållet och var av olika seriös grad. Idas eget favoritrykte var att några ekonomer var tjuriga över att universitetsrektorn ville förbjuda rosa pikétröjor på män, och därför skulle få rektorn att tänka om genom att kidnappa dennes sekreterare. Detta rykte kunde de båda vännerna skarpt avfärda eftersom de mycket väl visste att rektorn aldrig skulle tänka tanken om att utfärda ett sådant förbud, även om det vore ett skojigt förbud. Det tydliga verkade dock vara att det var bland dessa ekonomer Marcuseev skulle börja rota efter den skyldige.


När promenaden var slut fann de båda att HG hade öppnat igen och att de båda hade pengar över till ett besök i baren. De satte sig ner och beställde in ett par omgångar pilsner, lyssnade på musiken och umgicks med ett gäng lärarstudenter som i vanlig ordning hängde i baren på Herrgår'n.

- Imorgon. Sa Marcuseev

- Vadå imorgon? Undrade Ida

- Imorgon är det en ny dag, och då ska jag lösa den här gåtan. Replikerade Marcuseev.

- Du och dina gåtor, håll käft om dem nu och festa loss istället. Blev Idas sista kommentar.

Hon har rätt, tänkte Marcuseev, gåtorna tar vi imorgon ikväll festar vi och har trevligt. De båda vännerna bestämde sig för att stänga stället även denna kväll och beställde in ett par omgångar till.


Föga anade Marcuseev vilka enorma konsekvenser hans kommande arbete skulle få, och vilka turer han själv och hans vänner skulle tvingas till för att få fram sanningen kring det brott som begåtts på Campus Valla.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0